onsdag 21. februar 2024

På Helleland slås babyen ut med boreslammet. Hvor mange millioner må vi ha for å ofrer ei bygd? Hvorfor valfarter ingen fremtrendende politikere lenger til Helleland? Hvorfor er det plutselig så stille? Hva med folkeavstemning?


Her på Heskestad, ble prøvene analysert. 


Jeg har fulgt mange sentrale politikere til Helleland og områdene der det er planlagt gruvedrift. I valgkamper ble jeg som journalist kontaktet nesten ukentlig av partisekretærer som fortalte om sentrale politikere som skulle til Helleland. Det var hele spekteret  av partier fra rødt til Frp. Jeg vet ikke om det finnes en eneste politiker på Rogalandsbenken som IKKE har vært på Heskestad og sett prøvene som ble hentet opp fra jordens indre. Politikerne hadde alle en ting til felles - begeistring. 

Hadia Tajik, eksempel på tidligere statsråd.
Derfor er det for tiden påfallende stille. Mener partiene fortsatt det samme? Jeg har en sterk følelse av at vinden holder på å snu. Tidligere ble det snakket opprømt om verdiene som ligger i bakken, hundrevis av arbeidsplasser og mineraler som verden skriker etter. Ingen nevnte at det bor folk i området. Ingen satt ved kjøkkenbordet og hørte historiene til de som må flytte fra gård og grunn. Ingen nevnte at utskipningshavn og transport til sjø kan bli et like stort naturinngrep som gruvekrateret. Og da har jeg ikke en gang nevnt Dybingvatnet eller Nodlandsvatnet som blir fylt opp av gruveslam. Dette er ikke et sted i hutta heiti. Vi er i Rogaland. Helleland er en stolt, gammel bygd. Det har bodd folk på Helleland siden steinalderen.

Iselin Nybø, eksempel på statsråd
Jeg synes oppriktig synd på hedlandsbuene. Verdiene på eiendommene deres kommer til å synke til bunns som en stein i gruveslam. Noen slektsgårder kommer til å bli innløst, men pengene på bok kommer aldri til å erstatte sjelen de måtte forlate. Alt vi forbinder med Helleland kommer til å bli borte. Knut Pettersen sa noe klokt i DT: 

"Gruvedrift på Helleland har en tidshorisont på 30 år. Tenk over det tallet. Vi som har levd en stund vet at 30 år faktisk går ganske fort. Det er bare det at de som bor her om 30 år vil bo i en kommune som har mistet mange av de kvalitetene vi forbinder med Eigersund i dag. Er det en pris vi er villig til å betale?"

Til tider virker det som om alt er til salgs. Bare prisen er høy nok, er vi i stand til å selge bestemor. Jeg skal ikke klandre folk som lar seg friste. Slik er menneskenaturen. Kreftene vi står overfor er formidable. Her sitter milliardene løst. Derfor skal hedlandsbuene slippe å ta valget. Vår politikere skal velge for dem. Naboer skal ikke bli satt opp mot naboer. 

Argumenter mot milliarder er en ujevn match. 

Politikerne står overfor den samme fristelsen. Noen titalls millioner inn i kommunebudsjettet, gjør alltid godt. Men politikerne er ikke privatpersoner. De er våre ombudsmenn og kvinner. Hvis det er umulig for politikerne å tone flagg i spagaten mellom fristende millioner og en ødelagt bygd, får vi sanke underskrifter i et folkeinitiativ og kreve folkeavstemning.

170 borehull. En halv milliard er allerede brukt. 



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar