torsdag 3. oktober 2024

Hvorfor i alle dager må fotballstadioner ha idiotiske navn? Og hvorfor må banker ha håpløse navn lange som godstog?

Sr Bank skiltets tas ned og opp kommer SpareBank 1 Sør Norge i Egersund

 Sjekk bildet. Det er fra Torvet i Egersund. Sparebank 1- SR Bank heter ikke lenger Sparebank 1 - SR Bank, men Sparebank 1 - Sør Norge. Opprinnelig het den bare Sparebanken Rogaland. Enkelt og greit. 

Hvorfor er det slik at banker må ha håpløse navn? Det kan virke som om enhver fusjon fører til et ekstra ord i navnet. Jeg vet ikke hva navneendringen koster, men her renner millioner ut av pengebingen, millioner som kunne sponset kultur og idrett (eller til å sette ned renta)

Men la det ligge. 

Viking stadion

Det store nå er hva SR-Bank Arena skal kalles? Nei, Viking stadion heter ikke Viking Stadion, men SR-Bank Arena. Jeg har ennå ikke hørt noen som skal se en kamp på SR-Bank arena. Alle jeg kjenner ser kamper på Viking stadion selv om Viking stadion for lengst er historie. 

Skal Viking stadion i framtiden heter Sparebank 1 - Sør Norge stadion? Den kan jo ikke bære navnet til et selskap som ikke lenger eksisterer. Jeg har et forslag til styret i Sparebank 1 - Sør Norge, vær rause. Det vil bli lagt merke til. Si at dere vil ha tilbake navnet Viking stadion-navnet (og dere vil betale for navneendringen). Banken kan profileres på tusen andre måter på stadion, men Viking Stadion vil glede rogalendinger langt inn i hjerterøttene og ha positiv omdømmebygging for banken og for Viking.

(Det vil også glede oss i Egersund. Det var vi som stiftet  banken. Året var 1839 og den het enkelt og greit Egersund Sparebank.)

Internasjonal epidemi

Navnesaken er ikke en lokal sak i Rogaland. Den er faktisk internasjonal. En tommelfingerregel er at lag som forstår sin historie, og forstår hvor viktig historien er for å bygge stolthet og lojalitet, holder fingrene unna stadionnavnet. 

Old Trafford, Anfield, Stamford Bridge - navn som oser av storhet. Jeg vet ikke hvem som driter seg mest ut, Manchester City eller Arsenal, men Emirates Stadium og Etihad Stadium oser ikke akkurat av storhet, men mer av griskhet. 

Genitrekk

I Norge kommer neppe lag som Rosenborg til å skifte ut Lerkendal med REMA 1000 Stadion. Ullevaal komer aldri til å hete Gjensidige Forsikring Stadion. Brann Stadion kommer aldri til å få navn etter et av de største firmaene i byen, nemlig Livsforsikringsselskapet Nordea Liv Norge AS Stadion. Slik kunne jeg fortsatt. Lista er svært lang, men Bergen og Trondheim har forstått poenget. Derfor er det fortærende at Stavanger har rotet det til for seg. Nå har Sparebank 1 - Sør Norge en gylle mulighet. Gi Stavanger Viking Stadion-navnet tilbake.

Jeg skal ikke ramse opp alle de håpløse stadionnavnene som finnes, men kanskje kåre det jeg mer er det alle værste. Der stikker Vålerenga av med prisen ( endelig vinner Vålerenga en pris). EIK har spilt mot dem i år, men jeg ante virkelig ikke at de spilte på Intility Arena. 

Alt det gamle de med jorden jevner, for å si det med Internasjonalen (he...he...)

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar