lørdag 19. oktober 2024

Vi bør sende Robin Hood til Sirdal. Nå er Sirdal truet av flom fra kommunekassen som renner over av penger


 

Denne uken fikk vi vite at innbyggerne i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen. En familie med 15 unger, noe som ikke er uvanlig i Sirdal - hva skal de ellers finne på når bensinstasjonen stenger og de kun har hverandre å underholde seg med - vil altså få 60 000 kroner av Sirdal kommune. 
Kommunekassa renner rett og slett over av penger. Pengene fosser inn i kommunekassen som Dorgefossen før den ble lagt i rør. 
I rankingen over Norges rikeste kommuner finner vi Sirdal på sikker plass. Velbekomme, sier nå jeg. Bare ha pengene der dere sitter i den forblåste fjellheimen. 

Samtidig med at Sirdal deler ut pengene som tyder ut av budsjettene, penger som de ikke klarer å få brukt siden alle behov er dekket, er ordføreren på TV. Han er nemlig veldig imot at de stakkars kraftkommunene skal dele litt av sin enorme rikdom med de fattige kommunene. 

Jeg foreslår at sirdølene stikker fingeren dypt ned i den skrinne jorda og roter rundt til de oppnår bakkekontakt. Sirdal hadde vært null og niks hvis ikke storsamfunnet hadde gitt dem en feit kraftsjekk hvert år. Sirdal hadde vært null og niks hvis ikke høyden over havet hadde gjort at snøen blir liggende.

Jeg vil anbefale de rike grunneierne å lese litt sirdalshistorie. Hvis det ikke hadde vært for turistene, hadde de sittet på hver sin lyng-tuve med noen sauer og en mager katt, og sett på flyttelassene som drar mot kysten der all moroa finnes. Det er hyttefolk og nedbør som har gjort dem rike. Det er ikke spesielt sympatisk å sitte i pengebingen og sutre. Det er gøy i Donald Duck, når onkel Skrue fortviler over å måtte bygge nok en binge til pengene sine, men det er ikke gøy i virkeligheten. 

Det er derfor jeg sier: Send Robin Hood til Sirdal. Han var kjent for å ta fra de rike og gi til de fattige. Han drev sosial fordelingspolitikk lenge før noen kom på å drive  fordelingspolitikk. 

Sirdal er blant de 10 rikeste kommunene i landet. Visste du at stakkars Klepp og Hå er blant de 10 fattigste. Det er Kommunal Rapport som skriver dette. Rapporten er riktig nok fra 2018, men ligavel. Det store spørsmålet blir da: Hvor vil helst bo. På Fidjeland, eller på Nærbø? På Fidjeland, eller på Kleppevarden? Svaret er enkelt. Penger er ikke alt. Jeg sier som Arne Garborg, Torvald Tu eller Braut Haaland (en av dem er det): "Sjå Jæren gamle Jæren!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar