mandag 14. oktober 2024

- Vi hadde kun to valg, konkurs eller suksess, forteller Sverre Garpestad, styreleder i Bertelsen & Garpestad om året da tre stormer traff dem samtidig

Sverre Garpestad på bytur i jeepen. (Foto: Arnt Olav Klippenberg)

 Krisen som kunne knekt selskapet ble starten på en suksesshistorie

 

 

 

Årene er 2008 til 2010. B & G blødde penger til to dårlige prosjekter på Sørlandet. Så kom  finanskrisen. Da fantes det tilslutt kun to muligheter for B & G. Konkurs eller suksess. 

 

 

 

Hvis det er slik at det beste og det verste kommer fram i folk når de havner i en krise, så er det ikke utenkelig at den samme psykologien også gjelder i selskaper. Bertelsen og Garpestad sto med en fot i graven. Selskapet var mer eller mindre teknisk konkurs. Sverre Garpestad forteller at finanskrisen kom sammen med tørke i anleggsbransjen. Det fikk selskapet til å ta noen jobber på Sørlandet som de burde holdt seg unna. 

 

            «Det endte med at vi ikke fikk oppgjør og jeg tror begge selskapene vi samarbeidet med gikk over ende. Alt det negative traff oss samtidig. Vi tapte 67 millioner kroner, noe som den gang var ekstremt mye penger for oss. Plutselig var vi helt i null.»

 

Sverre Garpestad forteller at de snudde hver stein og solgte omtrent alt de eide. Teigen kjøpte aksjene i hotellet, Seabrokers kjøpte seg inn på Langholmen og alt de hadde av tomter ble solgt ut. Oppi alt det vanskelige kom heldigvis DnB på banen og hadde tro på Bertelsen og Garpestad, men banken ville ha en plan for hvordan de skulle komme seg på beina igjen. 

 

            «Noe som er veldig hyggelig å tenke tilbake på, er reaksjonen vi fikk fra banken da planen ble lagt fram. Banksjefen sa at det var den beste planen han noen gang hadde sett for hvordan et selskap skulle gjenreises.»

 

En av lærdommene var å se tilbake. Hva var selskapets DNA, sjel og hvordan gjorde de ting den gang det gikk bra.  Noe B & G alltid hadde vært flinke til, var å reise ut og jobbe. I 2009/2010 fikk de en stor jobb på Voss. Og som et under; Sverre Garpestad klarte å lokke Øyvind Langemyr over fra Risa til jobben som daglig leder i B & G. 

 

            «Jeg hadde forsøkt lenge og det var jo litt rart at vi fikk napp akkurat da vi var lengst nede, men jeg tipper at også han så på dette som en stor utfordring. Han hadde nok med seg en guts etter jobben i Risa der han virkelig hadde lyst til å gå ut i markedet og kjempe og vise at vi fikk det til. Sammen med andre nøkkelspillere, hadde vi samling i bunn og forbante oss på at dette skulle vi klare.»

 

Nå var det full aktivitet med møter og samtaler. Sverre Garpestad ville ha åpenhet rundt prosessen. Han visste at alle måtte forstå krisen for at de skulle være motivert til å jobbe seg ut av den. De ansatte ble delt inn i grupper og det ble jobbet og diskutert. Fra disse gruppene dukket den ene gode ideen etter den andre opp. Alle ansatte gikk med på å jobbe en halvtime gratis hver dag. Det tilsvarte minst 200 kroner per ansatt hver dag. Øyvind Langemyr hadde bakgrunn fra Vegvesenet. Det gjorde at han hadde stålkontroll på anbudene og visste hvor fallgruvene befant seg. 

 

            «Vi hadde full samling i bunn og det er utrolig hvilken kraft det ligger i et selskap når alle forstår krisen og jobber for å snu den. Det året omsatte vi for 150 millioner kroner. I 2019 omsatte vi for 1,2 milliarder. Det har med andre ord vært fantastiske år etter hestekuren vi var gjennom. Vi rei an av og det ble starten på en eventyrlig opptur. I 10 år har vi doblet på resultatene.»

 

Sverre Garpestad er sikker på at den seinere suksessen er et direkte resultat av krisen. Samtidig føler han at selskapet er bedre rustet for å takle fremtidige kriser. Nå vet de hva de må styre unna og hvor de kan gi gass. 

 

            «Jeg er helt sikker – det er ikke noe jeg tror, men jeg er helt sikker på at vi hadde gått konkurs hvis vi ikke hadde fått med oss alle på snuoperasjonen. Det dreide seg om samling i bunn, alle mann til pumpene og alle for alle i samme båt. Også Rune Bertelsen og jeg som eiere måtte vise at vi virkelig mente det vi sa i praksis. Vi droppet derfor å ta ut lønn på et år og gikk etterpå ned i lønn i en periode. I ettertid er det som skjedde fantastisk og jeg er veldig stolt av at alle var med og tok et tak da det virkelig røynte på.»

 

Styrelederen forteller at det avgjørende punktet kom da de fikk en stor jobb på Voss. Det var den største jobben til da i selskapets historie. Rundt 100 millioner lå det i «Vossapakko». B & G lå mer eller mindre med brukket rygg, likevel våget de å kaste seg ut i en vanskelig storjobb. 

 

            «Vi fikk ut et forskudd på noen millioner. Da var den daglige likviditeten berget. Så begynte vi å jobbe med en stor styrke. Etter 3 -4 måneder så vi at – oi – dette tikker rett vei, vi tjener penger. Det endte med at vi tjente mange millioner på Voss. På denne tiden kom Øyvind Langemyr inn for fullt og snudd opp ned på mye. Det forsterket oppgangen som startet på Voss. Vi var igang igjen. Back in business. 6 millioner i pluss på den jobben. 12 millioner i pluss på neste. 15 og 20 og 30 millioner og slik fortsatte det oppover.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar