søndag 17. juli 2022

"Det er helt uaktuelt å la oss overkjøre i denne saken. Den lekteren skal på plass." (Ordfører Stangeland)


Sjekk bildet. Tore og Torger i Egersund har laget en flåte. På toppen av flåten vil de bygge en fiskerestaurant og et utsalg for fiskemat. Tore og Torger vet hva de holder på med. I årevis har de drevet fiskemottak og fiskeutsalg i Egersund. Jeg kjenner folk som reiser fra Stavanger for å kjøpe fisk i bua til Torger og Tore.

I Egersund jubler nesten alle. Dette er hva byen trenger. Egersund er en av Norges viktigste fiskerihavner. En slik fiskeflåte vil pryde byen og bli en attraksjon.
Tore og Torger vil plassere den sentralt i havn ved skulpturen Losen og over havna for fiskemottaket. Her ligger Egersund kirke. I 1000 år har det ligget kirke her. Det gjør at sånne som skal mene noe, men som ikke er fra Egersund, mener at plasseringen er feil. Statsforvalteren, fylkeskommunen og biskopen vender tommelen ned.
Spørsmålet blir derfor: Hvordan løser man en floke der "alle" i Egersund vender tommelen opp, mens alle med kontor og meninger om sånt i Stavanger vender tommelen ned?
Svaret er selvsagt at man lytter til de som har skoen på!
Den skoen befinner seg i Egersund. Nå byråkrater i Stavanger mener at flåten er for dominerende i forhold til kirken, så vet vi innfødte at sånn er det ikke. Kun hvis du er ute i båt kommer flåten til å ta litt av innsynet mot kirken. Hvis byråkratene virkelig mener at flåten vil skjemme kirken, så må de innføre forbud mot fiskebåter på den samme brygga. De ruver mye mer.
Dette er en sak som irriterer. Folk blir sinte. Tore og Torger bruker millioner på å skape noe nytt, fint og spennende, og så sitter det noen langt borte og vender tomlene ned. Sånn kan vi ikke ha det. De som forvalter mektige tomler må samtidig ha store ører. Ørene må være så store at de oppfatter det som rører seg ute i provinsen.
Snakk med egersunderne. Ikke for å overbevise oss om at dere har rett, men av nysgjerrighet. Still spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at både byråkrater, politikere og folk flest i Egersund løper rundt med tomlene opp, mens folk som har myndighet til å overprøve den lokale folkeviljen løper rundt med tomlene ned?
Jeg foreslår følgende: Åpent møte i Egersund mellom oss med tomlene opp og dere med tomlene ned. Så kan dere fortelle oss hvorfor vi tar feil, og så kan vi gjøre alt som står i vår makt for smitte dere med den samme begeistringen som Tore og Torger har klart å spre blant oss egersundere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar