søndag 17. juli 2022

"Det er helt uaktuelt å la oss overkjøre i denne saken. Den lekteren skal på plass." (Ordfører Odd Stangeland)

Sjekk tittelen. Den er et sitat av ordfører Odd Stangeland til noe jeg skrev på Facebook om Fiskeflåten. Odd er herlig tydelig. "Det er helt uaktuelt å la oss overkjøre i denne saken. Den lekteren skal på plass."

Jeg merker at denne saken er vanskelig å legge bort. Den handler nemlig om noe helt grunnleggende for oss som bor i "provinsen". Kommunene våre må være attraktive for at folk skal slå seg ned her og leve sine gode liv her. 

Jeg har i utgangspunktet sans for at det sitter en statsforvalter og en fylkeskommune og ser kommunen og utbyggerne i kortene, det tror jeg skjerper både kommunen og utbyggerne. Problemet er bare at statsforvalteren og fylkeskommunen altfor ofte havner som motspillere, ikke som medspillere. 

 I sommer snakket jeg med en som bygger et hus i et litt spesielt område. Han hadde brukt 10 år og mye penger på å komme seg gjennom byråkratiet i Stavanger. Til slutt hadde han bedt de som hele tiden sa nei i Stavanger om å tegne huset selv. Da gikk det gjennom selv om det var umulig å se at det ene var bedre enn det andre. 

 

Spør Grand hotell, spør Berentsen på Jernbaneveien. Alle som vil bygge noe flott og unikt i Egersund forteller den samme historien. Byråkratiet i Stavanger er en flaskehals, ikke en døråpner. Mange utbyggere vil ikke si det høyt, de er redde for å få byråkratiet i Stavanger mot seg, men frustrasjonen er til tider stor. 

 

Jeg får rett og slett vondt av Tore og Torger. De har brukt millioner på å bygge en flåte. Ideen om et flytende fiskeutsalg med fiskerestaurant på taket, er ikke bare god, den er glimrede, i fiskeribyen Egersund. Grunnen til at nesten alle i Egersund mener det stikk motsatte av fylkeskommunen, statsforvalteren og biskopen, er at vi som kjenner de lokale forholdene vet at de tar feil.


Jeg elsker Egersund kirke. Jeg har skrevet fire tjukke romaner der «Hedningholmen» selvsagt er med. Hvis noe truer vårt fantastiske kirkebygg, eller vår mytiske «Hedningholmen», ville jeg være den første på barrikadene i kamp for byens viktigste område. Men flåten til Tore og Torger truer ikke vår vakre kirke, den truer ikke noe som helst, plasseringen vil tvert imot berike kirken. Den vil vitalisere havnedelen av sentrum som i virkeligheten er vår litt glemte hemmelighet.


Det er spesielt på ett område jeg mener de tre negative instansene i Stavanger bommer. De mener flåten vil skjemme utsikten til kirken. Det er objektivt feil. Du må sitte i kajakk utenfor flåten for at den skal skjerme for kirken. Hvis de virkelig mener at flåten vil skjerme for kirkebygget, så må de nekte båter og skip å legge til kai nedenfor Losen. 


Saken om flåten til Tore og Torger har blitt større enn seg selv. Dette er den saken der vi ikke kan gi oss. Biskopen må lytte til menighetsrådet i Egersund, fylkeskommunen må lytte til politikere i Egersund og Statsforvalteren må lytte til Fiskeridirektoratet og Kystverket. 


Sommeren 2023 må Tore og Torger kunne ønske turister velkomne på flåten til en bedre torskemiddag mens de beundrer utsikten til den vakre Egersund kirke ved den spennende havna. Derfor er ordførerens ord herlig konkrete - "lekteren skal på plass".


(Forøvrig er jo "Fiskeflåten" et godt navn på fiskeflåten til Tore og Torger. Det manipulerte bildet er laget av Jean Morana)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar