onsdag 20. juli 2022

Etter 112 år har Rosslandsguden endelig (nesten) kommen hjem igjen

Jeg våger påstanden: Rosslandsguden er noe av det mest fascinerende vi har av enkelt-gjenstander fra en tid skjult bak historiens morgendis. Noe av det første jeg skrev om da jeg begynte i Aftenbladet for 23 år siden, var Rosslandsguden. 

Så lenge manns minne rekker, og helt sikkert mye lenger, har Rosslandsguden stått i landskapet på Rossland i dagens Sokndal kommune. Der befant den seg helt til en egersunder dro til Sokndal og kjøpte gudehodet for en slikk og ingenting i 1910 og plasserte den på museum i nabokommunen. 

Med årene irriterte det historieinteresserte sokndøler. De ville ha Rosslandsguden tilbake. Noen gikk så langt at de truet med å kidnappe gudehodet. Da ble det flyttet innendørs i Egersund. 

Nå er den gode nyheten at Rosslandsguden har komme hjem. Først første gang siden 1910 kan sokndøler si at den er på plass igjen. Det er nesten sant. Nå står den i Jøssingfjord, utstilt på det nye vitenmuseet. I luftlinje er det ikke så veldig langt til Rossland, så jeg tror vi sier at den har kommet hjem. 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar