onsdag 20. juli 2022

Bra melding fra «statskommunisten og homoaktivisten»


 Sjekk denne faksimilen fra Dalane Tidende. Det er redaktør Erik Thime som henges ut på en vegg i Egersund. Nå tar Thime hetsen opp i en leder. Herlig. Kanskje kan spray-mannen lære at trykksverte sitter bedre enn boksmaling. (Det er alltid en mann) 
Ytringer skal ha et ansikt. Vi får stå for det vi mener. Hvis det ikke tåler offentlighet, så bør det heller ikke offentliggjøres. Derfor treffer Thims oppgjør blink. 

Det finnes også en annen side av saken. Den slags ytringer er en trussel mot de frie ord, mot den lokale ytringsfriheten. Politikere, pressefolk og andre som står fram og fronter meninger, risikerer å bli hengt ut av folk uten navn og ansikt. Jeg har selv opplevd det, og slik sjikane er forferdelig ubehagelig. Selv om ytringen om "statskommunisten og homoaktivisten" er primitiv, gjør ofte slike ytringer noe med oss. Det er lett å tenke: "Hvem står bak, og har jeg gjort noe som gjør at jeg fortjener dette?». 

Journalister og redaktører er viktigere enn noensinne. I et samfunn der løgnere kan bli presidenter, trenger vi noen som sier det som det er. Lokalavisen er utrolig viktig i et lite samfunn som Dalane. Bare tenkt på  bruduljene de siste par årene om rådmenn, vindmøller, batterifabrikk, Eigerøy skole, E 39 og mange, mange andre saker. Lista er lang og mediene har vært særdeles viktige for å avdekke det som ikke alle vil skal bli avdekket.

Det er i et slikt perspektiv hets av redaktøren er så alvorlig. En mindre tøff redaktør enn Erik Thime kunne blitt påvirket, begrenset seg, men lederen-artikkelen i DT viser at hetsen tydeligvis har motsatt virkning på redaktøren. Det er bra. Veldig bra. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar