søndag 14. august 2022

Vikingens Nesvåg

 

Nesvåg en søndag i august 2022. Jeg har tatt turen fra Rekefjord, forbi Oddsfjellet og har Nesvåg som mål. De gamle sjøbuene er fredet. Her har det stått slike buer så lenge manns minne rekker og helt sikkert enda lenger.

Nesvåg er en spesiell havn. Den dukker opp i alle vikingromanene mine. I den islandske Sagaen om Orvar Odd hører vi om et vikingskip som søker havn med en gravid kvinne, Lopthena. De tar henne med til gården Bergly der hun føder sønnen Odd. 

Sagaskriverne på Island sier ingenting om hvilken havn det dreier seg om, men det er i realiteten kun en stor mulighet, og en liten mulighet. Den lille muligheten er Rekefjord, men alt tyde spå at det var Nesvåg. 

Jeg bruker Nesvåg i alle de fire romanene som foreløpig er gitt ut om vikingen Odd fra Berglyd. Selv om det ikke fantes molo den gang, så må Nesvåg ha vært en relativt god havn. Krossholman ligger i innseilingen og på slutten av vikingtiden må det ha stått et kors her som signaliserte at det var en god havn innenfor. Det kan ha vært korset som gjorde at Grim Loddekinn og Lopthena havnet i Nesvåg og ble tatt med opp til Bergly.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar