torsdag 1. februar 2024

Ditt hus er min utsikt. Hva synes vi om nybygget til Frelsesarmeen midt i "gamle Egersund"?

Frelsearmeen må har brukt uhorvelig med penger på sitt nye forsamlingslokale. Skal bli spennende å se nybygget til sommeren når det har fått maling og uteområdene er ferdige. 

 Midt i den gamle bebyggelsen i Egersund, like ved det praktfulle "Sangerlosjen", ligger "Frelses". Jeg går forbi hver dag med hunden og har fulgt byggearbeidene på et hus som er mer eller mindre nytt, selv om det kanskje ikke ser slik ut. 

Det finnes sørgelige eksempler på ny, stygg arkitektur i vakre Egersund, men dette bygget mener jeg fortjener råskryt. Jeg er imponert. Her er det valgt å bruke penger på å reise et bygg som ikke stikker seg for mye ut i "gamlebyen". 

Legg merke til vinduene i den delen som fortsatt er brun. Slik så det ut før i tiden, men ble firkantet etter krigen da så mye annet også ble firkantet. Nå har de fått tilbake sin gamle fasong. 

En betongkloss i utkanten av sentrum hadde helt sikkert vært mye billigere å reise, likevel har Frelsesarmeen valgt å bygge på sin gamle tomt, noe som må ha fordyret prosjektet kraftig. Sånt står det respekt av!

Jeg mener de har gjort rett. Ingen vil føle at identiteten er borte. Folk er fremdeles på gode, gamle "Frelses" selv om alt er flunkende nytt.  Historien er viktig. De har tross alt vært her ved Skriveralmenningen i 113 år. Sånt gir tyngde. 

Det er for tidlig å gratulere. Bygget er ennå ikke ferdig, men det er all grunn til å legge rusleturen opp Skriveralmenningen for å se på praktbygget. 

Søndagsskolen i 1939. Tyskerne tok bygget under krigen. Legg merke til dør og vindu. (Bildet er fra Egersund byhistoriske leksikon)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar