fredag 29. mars 2024

Bursdagsbarnet drev håndspålegging på mann som spilte med Beatles

Tony Sheridan var i Egersund. Jeg tok ham med til Eivind Andreas Endresen der han kjøpte cowboyhatt, men først og fremst ble helbredet via magisk gudehode. 

 Eivind Andreas Endresen hater det jeg gjør nå. Er det noen som ønsker at dagens skal forbigå i stillhet, så er det Eivind. Da han fylte seksti, rømte han landet. Jeg laget et portrett av ham i Aftenbladet uten at medvirket, noe som ble et engangstilfelle. Poenget er selvsagt at mannen fortjener all den heder som tilfaller store personligheter når de runder viktige bøyer i livet. 

Eivind Andreas Endresen er 80 år. Den trolig største personligheten i Egersund er 80 år. Gratulerer! Eivind er en sjelden plante. Oppvokst i Det Alminelige Samfund, og utmeldt i voksen alder. Hvis noen lurer på hvorfor Eivind ble den han ble, er det umulig å komme utenom denne fasen i livet hans og hvordan den formet hans syn på religion og autoriteter (selv om Eivind benekter på det sterkeste at så er tilfelle). 

Ingen har skrevet flere leserbrev i DT, enn Eivind Andreas Endresen. Noen beveger seg i grenseland, og noen bikker over grensa, men påfallende ofte treffer han spiker på hodet. Han har somregel flere kampsaker gående samtidig. Akkurat nå kjemper han mot gruvedrift på Helleland, og mot at tungtrafikken skal bort fra Egersund sentrum (ja, han mener trafikken ikke er et problem).

Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har sitte på dinglebenken i butikken hans og diskutert. Han har laget en benk som er for høy. Dermed mister folk fotfeste og blir sittende og dingle med beina. Det gjør noe med stemningen i butikken. Eivind presiserer alltid at han ikke er ute etter å selge, men det er selvsagt svært selgende å prate med folk, se folk og underholde folk. Derfor går gjerne langveisfarende ut med en cowboyhatt, eller en frakk, i posen etter en time på dinglebenken. 

I alle år har Eivind vært en nattkjører. Han legger av gårde når vi andre legger oss. Da kjører han fort gjennom natten. Svært fort. Han må nemlig nå frokost på et eller annet hotell, gjerne i Voss, Drammen eller i Vinje. Etterpå kan vi lese om stedet på Facebook.

Nå fyller Eivind 80 år. Det er all grunn til å hylle ham. Du skal lete lenge etter å finne en større personlighet i Egersund. Eivind er en del av bybildet der han triller rundt på en utslitt, grønn damesykkel som han kaller Anna Lovinda. Eivind spiser bare ett skikkelig måltid til dagen, og det er stort - faktisk enormt. Da står sykkelen parkert utenfor spisestedet. Etterpå sykler han hjem og legger ut bilde av det han har spist på Facebook og forteller at det er en rett i verdensklasse. Slik underholder han mange av oss med sine oppdateringer i sosiale medier. 

Eivind fikk en forside i Aftenbladet for noen år siden. Jeg skrev at han ønsket å spre asken fra lufta. Han ville at asken skulle tas med i et helikopter. Det skulle gjøre en sveip rundt Varberg for etterpå å spre asken over havet. Eivind er en sprek mann. Det kommer til å gå mange år før folk i Egersund ser et helikopter komme sakte innover byen. Han kommer til å fortsette å glede og irritere oss. Hvis vi ikke hadde hatt en slik urokråke i Egersund, burde vi funnet opp en. Han er nemlig et nyttig korrektiv til døsigheten, lunkenheten og korrektheten i Egersund (selv om vi er lynende uenige med ham).

Gratulerer med dagen, Eivind. Jeg regner deg som en spesiell venn. Vi er mange i Egersund som setter pris på deg. 

Backinggruppa til Tony Sheridan het The Beatles. De spilte inn flere sanger med Tony Sheridan som vokalist. Det er med andre ord ikke hvem som helt som er i butikken for å kjøpe cowboyhatt.


 


tirsdag 26. mars 2024

Egersund en glad by, et fantastisk slagord som ble til en gang på 1970-tallet


Jeg hadde en gul t-skjorte som guttunge. "Egersund en glad by" sto det på brystet. Setningen har aldri forlatt meg. Kan det tenkes noe kjekkere enn en glad by? 

Jeg skulle ønske de som steller med å gjøre Egersund attraktiv, hentet fram igjen det gamle slagordet. Bedre blir det ikke! 

Eigersund kommune har "Sammen for alle" som slagord. Jo da, det er for så vidt greit nok, men slike slagord ender gjerne som floskler. Svært mange har nemlig slagord som ligner. Høyre har for eksempel "Muligheter for alle" og KrF har "Sammen for menneskeverd". MDG har "For alle, for alltid". Slik kunne jeg fortsatt. Likevel - Eigersund kan trygt beholde "Samme for alle", men byen Egersund trenger å samles rundt et godt slagord. 

La oss hente fram igjen "Egersund en glad by". Jeg tror at "ord skaper hva det nevner" for å sitere Grundtvig. Hvis vi sier at Egersund er en glad by, er sjansen større for at den virkelig blir gladere. 

Men hva er en by? Den er først og fremst mennesker. Selvsagt må vi ha en glad arkitektur, glade arrangementer og en glad omgangstone, men i bunn og grunn handler alt om glade mennesker. Kan det tenkes noe mer attraktivt enn en glad by med glade mennesker?

 

onsdag 20. mars 2024

Rekefjord, finaste plass på jord


Natten har sneket seg inn fra havet og lagt seg tung og mørk mellom fjellene i fjorden. Jeg tenker på dagen som ga så mye før den tok kveld. Jeg tenker på fjorden, Rekefjord og alle de flotte menneskene som bor her. Vakker natur gir vakre tanker. Vi er mennesker, men vi er samtidig en del av det hele, en del av det evige kretsløpet av fødsel, liv og død.
Akkurat nå, i et millisekund av evigheten, får jeg leve mitt liv her på denne vakre flekken som kalles Rekefjord. Den er ikke min, den tilhører menneskeslekta. Derfor er det en forbrytelse mot framtiden å ødelegge det vi har rundt oss.
Snart skal andre overta etter oss, slik også vi en gang overtok. Vi skal derfor ikke tenke på morgendagen. Der er vi allerede for seint ute, men vi skal tenke lenger fram, mye lenger fram, til en tid der minnet om oss forlengs har blitt til støv og blåst vekk med vinden.
Klarer vi å tenke tanker lange som lysår, slutter vi kanskje å ødelegge den unike planeten vår, den blå kula som suser gjennom et kaldt univers på vei mot sin egen undergang langt der framme.
Slik kverner tankene mine her jeg står i midnattens, høytidelige stund og ser utover en fjord som har vendt sitt speil mot himmelen i frykt for hva vi mennesker er i stand til å finne på.

onsdag 13. mars 2024

Byvandring i Egersund


 

Jeg fant, jeg fant. Denne singelplate med Stavangernsemblet har en helt spesiell historie. Det har jeg blogget om. Hvis du vil se hele bloggen så finnes den på www.klippenberg.no


 I dag har jeg solgt alle vinylplatene mine, rubbel og bit av soundtracket til liv mitt på 1970- og 1980-tallet. Jeg ble skikkelig overrasket. Trodde ingen var interessert i den gamle raben, men der tok jeg feil. 

Singelen (bildet) beholdt jeg. Historien er denne: Jeg hadde hørt en singel av en gruppe som kalte seg Stavangerensemblet. Plata kom 19. desember 1978 og jeg hørte Nyttårsaften liggende på gulvet på en fest i Strandgaten, Egersund. Jeg var rystet. "Kan kje finna fingen" var så utrolig bra, men det mest utrolige var at gruppa kom fra Stavanger.

Jeg bodde i Drammen på den tiden og skrev brev til Anders Bry, gitaristen i ensemblet, og ba om å få kjøpe plata. Han sendte den i posten til meg. Plata har ikke cover. Det var sikkert for dyrt. Selskapet var sikkert noe de fant på for anledningen, "Stålplater Coop". Coveret besto av noe de hadde klippet ut av en plakat og stukket ned i et plastetui. 

I dag, 46 år seinere, var det stas å finne igjen singelplata. Den er på mange måter historie. Det var med denne Stavangerbølgen startet. Sånt er jo kjekt. 




søndag 10. mars 2024

Grand kafe i Egersund gikk over i evighet til toner fra kassegitar og trekkspill. Pinsevennene i Sarons Dal holdt vekkelsesmøter for fiskerne i respateks-kafeen

 

Grand kafe, trolig på 1960-tallet. Flagget tyder vel på at det er 17. mai.

Hotellet skulle fornye seg etter Olufine Skjæveland. Hun hadde vært direktør i 36 år. Inge Skjæveland var på jakt etter ny kokke og fant henne takket være en fantastisk god morrpølsesuppe etter et fall i en bekk. 

Det er forpliktelser knyttet til navnet Grand Hotell. Et slikt hotell bør ha en Grand Kafé. Det er mulig Theatercafeen kan konkurrere med Grand Kafé i Oslo, men det er bare så vidt. Det var her alle kunstnerne i gullalderen holdt seg fra Ibsen til Munch. Til og med dikteren Sigbjørn Obstfelder, med mor fra Egersund, holdt seg sammen med bohemene på Grand Kafé i Kristiania. Han reiste av og hjem til  Stavanger for å hilse på slekta. Da var det naturlig å ta rutebåten til Egersund og overnatte i byen for å ta morgentoget videre over Jæren. Kanskje var unge Obstfelder innom et av brennevinssamlagene for å nyte en liten absint, skjønt det vet vi ingenting om. 


Grand kafe en gang, trolig på 1960-tallet.

 

Det var selvsagt at Grand hotell i Egersund måtte ha en kafé. Kafeen var hotellets ansikt utad i lokalmiljøet. Samtidig betjente den hotellets gjester. Kafeen ble en slags temperaturmåler på hotellets tilstand. I gode tider ble kafeen pusset opp og i dårlige tider forfalt den. 

Etter krigen var Grand kafé et samlingspunkt for meningsbærere i Egersund. Her satt redaktør Halvdan Slettebø og røykte sine sigaretter og drakk sin svarte kaffe, forteller tidligere DT-ansatt Johan Aakre. Avishuset hadde flyttet til Eie, men Slettebø visste at skulle han finne stoff til spaltene, måtte han være til stede i byen og snakke med folk. Dem fant han på Grand kafé.

På denne tiden het direktøren Olufine Skjæveland. Hun var en driftig og myndig dame. I 1926 brant hotellet. Gudrun Aarstad forteller at foreldrene hennes traff hverandre i forbindelse med brannen. Moren jobbet på hotellet og faren var hyrt inn for å være med og bygge opp igjen det nye hotellet. I forbindelse med bryllupet fikk de et festtelegram: «Brann på Grand gjorde Torger til mann.» Olufine Skjæveland trivdes med Aarstadfamilien og inviterte dem ofte hjem til seg på Eie. Her fikk de middag og her kunne Aarstad- ungene bade. Hun eide nemlig en eiendom i vannkanten ved utløpet av Tengselva. 


Stjal i kjøleskapet

I 1948 var ungjenta Gudrun konfirmert og kunne ta seg ekstrajobb i kafeen på Grand hotell. Det var en eventyrlig verden som åpnet seg selv om tilbudet i disken var så som så i årene rett etter krigen. 

            «Jeg husker det lå en stor brunost på kjøkkenet. Den hadde en hard skorpe. Sirup lå i ei skål. Der fløyt det av møll, så forholdene var enkle. Men hotellet fikk kjøleskap. Det må ha vært det første kjøleskapet i byen. En som het fru Eliasen laget italiensk salat. Vi hadde aldri smakt noe mer vidunderlig. Det hendte vi lurte oss ut på kjøkkenet og stjal litt i kjøleskapet.» 

Gudrun Aarstad forteller om en etterkrigstid der det å gå på kafé satt langt inne hos egersunderne. De gikk i alle fall ikke ut og spiste middag. Da kunne man komme i folkesnakket. 

«Handelsmann Sven Larsen hadde en kone som hadde vært i Frankrike. De var ofte innom og spiste middag. På byen snakket folk om «hun som ikke kan lage mat». Sånn var det den gang. De som spiste var hotellets gjester. Jeg kan egentlig bare huske to retter. Det var fisk med gulrøtter og lapskaus.»

Grand kafé hadde et område like ved disken. Det var reservert for arbeidsfolk. Mannfolk som ikke hadde ei hjemmeværende kone, kunne komme her og få seg et rimelig måltid. De slapp å ta av seg støvler og arbeidstøy. 

Terje Jørgensen, profilert bankmann i Egersund, husker godt dette avlukket ved siden av disken. 

            «Dette var fast tilholdssted for oss i storefri på Middelskolen. Frøken Skjæveland satte fram glass med melk på disken. Ett glass kostet 25 øre. Så kunne vi sitte der og spise skolematen vår.» 

Gudrun Aarstad beskriver tida på Grand hotell som litt eventyrlig. Det var hennes første møte med en ny og spennende verden. Seinere skulle hun fly verden rundt som flyvertinne, og det i en tid der dette yrket ble forbundet med glamour, men det var på Grand kafé hun hadde sin første jobb før Middelskolen og her var det lite glamour. 

            «Fotograf Eskildsen var ofte innom. Han var en pen herremann med skjorte og slips og han hadde alltid med seg hunden. «Frøken, de har vel ikke et lite ben til bissevoven?» Og så måtte jeg gå på kjøkkenet og lete etter et bein. Som regel fant jeg noe og da fikk jeg 25 øre i drinks.»

En annen gjest, Herman Rolland, fikk besøk av kjæresten. De gikk ofte tur og da hadde de med seg en pose. I den samlet de ulldotter som hang igjen på piggtråd. Dette fikk Olufine Skjæveland vite og dermed var det i gang med å greie pelsen på den store hunden hennes, Bamse. Alt dette ble til en vest som hotellgjest Rolland gikk med til daglig.

            «Den var langt fra pen og når vi kommenterte det, svarte han bare «voff, voff» og «bæ, bæ».

Gudrun Aarstad husker Olufine Skjæveland som en usedvanlig driftig kvinne. Hun har et bilde i hodet fra når faren skulle ha betalt for jobber han gjorde på hotellet. Da satt Olufine med veska i fanget og tok ut ruller med sedler med strikk rundt. 

            «Hun var jo fra Jæren og hun hadde et standarduttrykk: «Dæ æ skrækjeleg godt». Jeg tenker litt at Olufine var en slik dame som ga blaffen i formaliteter. Hun ville ha ting gjort. Det er jo slike folk som får det til.» 

Stamkunder på Grand kafe.

Usikker på Inge Skjæveland

Noen år seinere jobber Inger Alice Hytland i kafeen, eller som hun sier det.

            «Vi som jobbet i kafeen jobbet jo egentlig over alt på hotellet.»

Hun husker Olufine Skjæveland som en meget myndig kvinne. 

            «Olufine og farmor var gode venninner. Det var nok derfor jeg fikk jobb. Farmor var en slags husfrue på hotellet. Olufine var veldig glad i bror min, Thor, som var psykisk utviklingshemmet.»

Hytland forteller at hotellet var samlingspunkt for det hun kaller «byens høye herrer». De hadde samlinger i salen i andre etasje. Det var så pass «hemmelig» at de ansatte ikke fikk gå inn under møtene. 

            «De drakk nok medbragt. Hotellet serverte jo ikke annet enn lagerøl. Jeg tipper det var derfor møtene var så lukkede.»

Etter hvert dukket Inge Skjæveland opp på Grand. Olufine var tanten til den unge jærbuen. På hotellet ble det snakket om at det var han som skulle overta når Olufine ga seg. 

            «I begynnelsen var hun veldig usikker på om Inge Skjæveland ville klare jobben. Det var Olufine som sendte ham til Amerika for at han skulle lære.»

I USA jobbet unge Skjæveland blant annet på bar. Her vanket bokselegenden Louis. Han ga Inge Skjæveland kallenavnet «Litle sweet», forteller Reinert Kverneland, den seinere så høyt profilerte ordføreren i Time på Jæren. 

            «Olufine var min grandtante.»

Mens Inge Skjæveland var under opplæring i USA og seinere på Hotell Atlantic i Stavanger, ble det snakket på Grand i Egersund om overgangen til en ny eier. Olufine hadde stått lenge ved roret og en arvtaker måtte snart være på plass. 

            «Vi ansatte visste at hun var fryktelig i tvil, men Inge Skjæveland holdt seg i skinnet og gjorde et godt inntrykk mens Olufine levde,» sier Inge Alice Hytland Tveit. 

Olufine Skjæveland holdt i tømmene til hun døde i 1958. Etter en del diskusjon rundt arveoppgjøret får Inge Skjæveland endelig overta som direktør i 1960. 


Tørrlagt

Det var fortsatt ikke så mange egersundere som var innom kafeen og spiste. De kom gjerne innom for en kaffekopp og et kakestykke, men middag spiste egersunderne hjemme. Etter hvert ble fiskerne viktige gjester i kafeen. 

            «Det kunne gå 13 -14 fløtekaker på en vakt og det hendte jeg kom hjem med 100 kroner i drinks. Det var veldig mye på den tiden. Det var særlig svenskene som var rause,» forteller Inger Alice Hytland Tveit.

Kafeen var tørrlagt, lagerøl var det sterkeste som kunne kjøpes og det var alkoholfritt, men det hendte det dukket opp gjester, gjerne lokale helter, som hadde fått litt for mye innabords.

            «Jeg husker én som ble sint da jeg nektet ham servering. Han slo til meg, men jeg gjorde som det står i Bibelen, jeg vendte det andre kinnet til. Da slo han meg også på det. Så fôr han inn på kjøkkenet der det var kniver. Det kunne gå hardt for seg på 1950- og 60-tallet.»  

            «Jeg kan jo huske noen kjendiser. Nora Brockstedt var der, kjekk dame og så var det en annen superkjendis, ei dame som hadde mange slagere på den tiden. Vi som stelte rommene fant jo mye rart og vi oppdaget jo at denne dama, som det sto om i alle ukeblader, drakk ganske heftig.»

Den største begivenheten hun opplevde på Grand hotell, var sitt eget bryllup.  

Etter turbulens rundt testamentet etter Olufine Skjæveland, overtar Inge Skjæveland hotellet i 1960. Misjonsselskapet mente de skulle ha hotellet, men tapte for Inge Skjæveland som hadde det nyeste testamentet. 


Fant kokka på en jakttur

November 1960 er Inge Skjæveland og kameraten Kristian Kvassheim på jakt i Bjerkreim. De ser etter hjort. De to mennene faller i en bekk og blir gjennomvåte. De banker på døra i det første og beste huset de ser og den som lukker opp er Astrid Vinningland. 

-       Jeg inviterte dem inn og fant tørre klær til dem. Akkurat da holdt jeg på med middagen. Morrpølsesuppe. Den lukter veldig godt. Det ble kommentert, og endte med at Kvassheim og Skjæveland satte seg til bords med familien. 

Så gikk det som det måtte gå. Egersunderne falt for morrpølsesuppa. Det var det beste de hadde spist på år og dag. Før de gikk, fikk Astrid Vinningland tilbud om jobb som kokk på hotellet. 

-       Jeg møtte opp dagen etter. Kjøkkenet var veldig falleferdig. Vi kjøpte inn nye komfyrer og vi reiste til Flekkefjord og kjøpte brukte maskiner hos Svindland som da skulle legge ned. 

Astrid Vinningland var en dreven kokk, men det var uvant for henne å regne porsjoner og den slags. Inge Skjæveland hadde vært i USA og gått i lære. Nå sto de to i én måned på kjøkkenet og trente. De hadde ennå ikke åpnet. Menyen besto av fire retter. Det måtte alltid være kjøttkaker, så vekslet de mellom svine- og oksesteik og én fiskerett. I tillegg var det suppe. De kjøpte hele dyr som de delte opp selv. Det ble billigere. 

-        "Jeg hadde vært i Tyskland. Der hadde jeg sneket meg inn på et kjøkken og sett når de laget snitsel. Det ville jeg sette på menyen på Grand. Direktør Skjæveland sa ja. Vi kjøpte inn tre bakparter av gris. De var delt i to, men alle seks delene hadde hale. Jeg gikk over til Grøsfjeld og gjorde dem oppmerksom på at de hadde solgt meg vanskapte griser", humrer Vinningland. 

Hun forteller at Skjæveland hadde mange gode sider. De to jobbet godt sammen. Men han likte ikke folk som «va høge på pærå». Vanlige folk, derimot, strekte han seg lang for. En mann kom inn i kafeen. Han lurte på om de kunne få ha konfirmasjonen på hotellet. De kunne ikke ha den hjemme. Kona hadde problemer med nervene. Mannen var ikke blant de rike i byen. Han ba derfor om å få betale konfirmasjonen med et fast, månedlig beløp. Det fikk han.

-        En dag kom han og ba om å slippe å betale en måned. De måtte kjøpe ny komfyr. Jeg sa umiddelbart ja til det. Etterpå fortalte jeg Skjæveland hva jeg hadde gjort. Han gikk og fant fram boka der avdragene sto og reiv ut hele siden. Den pliktoppfyllende mannen skulle slippe å betale mer. Skjæveland var raus mot vanlige folk, sier Astrid Vinningland. 


Liten selvtillit

I 1965 hadde egersunderne lite tro på Egersund. Dalane arbeids- og tiltaksnemd utarbeidet en sak om turisme: 

"Dalane har (...) ingen spesielle severdigheter som kan lokke turister langveisfra."

Det kan være greit å minne om at alt som i dag regnes som attraksjoner, og som får alt fra cruiseturister til nærturister til å reise til Egersund, også fantes i 1965, men byen var ikke klar, ikke ennå, den gamle tida hang i, selv om Inge Skjæveland hadde kjøpt seg inn i Torvgården og ville åpne kafe, uteplass, diskotek, med internasjonal standard, men det lå litt fram i tid, først måtte Grand kafe gjennom noen siste krampetrekninger. Grand kafe sang på siste vers til musikk fra kassegitarer, trekkspill og tamburin. Grand kafe inviterte til vekkelsesmøter. Det var høystemt hallelujastemning samtidig som kafeen var inne i sin endetid. 

I 1973 kom pinsevenner fra Sarons Dal til Grand kafe for å ha vekkelsesmøter for fiskerne på lørdagskveldene. Det kunne bli svært livlig og en og annen ble også frelst. Pinsevennene hadde leid et ekstra rom der de kunne ta med seg folk og der de kunne få møte Jesus. Disse møtene ble god underholdning for ungdommer i lokalmiljøet. De skjedde lite i Egersund og det nye diskoteket på Grand Inn praktiserte noe så moderne som aldersgrense. Vekkelsesmøtene på Grand kafé ble derfor kjærkommen lørdagsunderholdning for lokale ungdommer. 

Pinsevennene hadde en sang som gikk slik: «Jesus er underfull og god». Etter hvert lært de unge egersunderne seg teksten og når pinsevennene stemte i av full hals med «Jesus er underfull og god», så svarte egersunderne - «full og god.» 

I 1973 solgte Inge Skjæveland hotellet til Odd Ueland. Nå handlet alt om Grand Inn, den moderne kafeen rett over gata. Kokka, Astrid Vinningland, ble med over. Skjæveland hadde mer eller mindre gjort seg avhengig av den driftige dama. I 1979 fikk hun helseproblemer. Hun ga beskjed til Skjæveland at hun derfor måtte gi seg, hun måtte slutte. 

-       Han hørte hva jeg sa og gikk inn på kontoret. Litt seinere kom han ut igjen og fortalte at han ville selge alt. Han ville ikke gå videre uten meg. Jeg jobbet sammen med Inge Skjæveland i 19 år og det var noen veldig gode år, sier Astrid Vinningland. 


(Fra boken "Byen og Hotellet, Grand og Egersund" av ARNT OLAV Klippenberg og Sigmund Birkeland.)

 

 

 

onsdag 6. mars 2024

Gruset - fra søppelplass der fajansen gruset steintøy, til tomt for byens dyreste leiligheter

Nå bygges det på Gruset. Her kommer tre leilighetsbygg. Ingenting å si på utsikten. 


I vannkanten på Gruset ligge steintøy som blei kasta på fajansefabrekken. Den samme tallerkenen som koste 500 krone på antikkmesse, ligge i vannkanten og vente på å bli henta opp. Det henne det går turista langs stronne og kikke itte fisk. Lide vett dei om historien som skjule seg i steintøye som ligge i vantne.

 

Før i tide va ongan i Egersund sjølforsynt med kritt. Det var bara å klatra øve gjerdet på Gruset og ta med seg di gamle gipsformen. 

Dei så hadde logge ude i vind og regn, va best. Dei va akkurat passe mjuge te å laga di finesta striben i asfalten fø den som sko hinka. Og hinka sko me, om det så va med begge beinan. 

Hvis arkeologa om 2000 år begynne og grava på Gruset, komme di te å kalla perioden di avdekke fø «kritt-tide».

 

Gruset va plassen der fajansen gruste alt di ikkje konne sella av steintøy. Det begynde forsiktig inne ved Jernbaneveien. Med åren blei det te et område som e akkurat passe stort te parkeringsplass og hotell, men hotell blir det nok aldri på Gruset. Det toget he gått. Faktisk gjekk toget fø mange år sian. Jernbanelinjå ligge fortsatt onna asfalten på gang- og sykkelstien. Den gong gjekk toget heilt ner te Torvet. Ei gong gjekk det ennå lenger. Det stopte ikkje fø det nådde veggen te Seglem. 

 

Det e løye kossen ting forandre seg. Før va Gruset fajansens syppelplass. Nå bygges kommunens dyraste leiligheda på Gruset. Dei som snart ska vagla seg oppøve i leilighedan, ska veda at di bur oppå gammalt steintøy. Någen kalle det byens indrefilet, men det e mær rett å kalla Gruset fø byens middagstallerken. 

 

fredag 1. mars 2024

Det stormer for tiden rundt "samfundene" i Egersund. Her er "Samfundene for dummies", eller alt du ikke trenger å vite om samfundene (til og med på originalspråket - altså egersundsk).

 


I Egersund he me någe som kalles samfundene. Me e litt stolte av di. Di he mange kjekke folk som medlemma. Ei eller aen gong, fø langt øve hundre år sian, sa di frå om at nok va nok. Nå e det ikkje så lett fø okke udanføre å forstå kå så va nok, men det va det. Mær enn nok. Staten ville nemlig tre ei nye alterbog ner øve håvan på folk frå Helleland. Adle vett at folk frå Helleland aldri he likt å få alterbøga tredd ner øve håvan, så di sa stopp.

 

På Helleland budde det enn mann som hette Bernt Lomeland. Han va omgangslærer. (Det må ikkje forvekslas med omgangssjuga.) Lomeland va enn av dei som hadde fått mær enn nok av påleggan frå Oslo. (Det må ikkje forvekslas med påleggan frå Grøsfjeld.) Dermed starta han Menigheten Samfundet. I Egersund sa folk bara Samfundet, men i Kristiansand sa di lomelendinga. Det va godt sagt si predikanten deiras jo hette Lomeland. 

 

Det som e domt med sannheda om alterbøga, e at di  komme med datostempel. Det oppdagte enn bond på Nodland. Han hetter Per. I heie på Nodland fant han en litt aen sannhed enn Lomeland. Dermed blei han kasta ud av Samfundet. Han tog med seg 60 sjela, og di stifta Det Almindelige Samfundet si di va så veldig alminnelig. Det blei et litt for vanskelig navn fø egersunderne som heller sa Peran. 

Men kor lenge va Per i Paradiset? Rett svar e te år 1952. Då tog slakter Abraham Larsen med seg 60 pera og gjorde dei te larsa. Offisielt hette di Det Almindelige Lutherske Samfund, men det blei selvsagt for vanskelig fø egersunderne som straks begynte å kalla di fø Larsan. 

 

I Egersund elske me bokstaven d. Derfø hette det mandsanger, og derfø hette det samfund. Egersunderne e glade i sine samfund, det e kjekt med sekt, men det hørre med te historien at det ikkje alltid he våre liga kjekt fø dei så melde seg ud. Kjærlighet og tanka he lett fø å gå sine egne veie, og det va veie som førde bort frå den smale vei. 


Rondt 800 egersundere e fortsatt en del av opprøret te Bernt Lomeland, Per Gravdal og Abraham Larsen. Med åran blei ett samfund te tri samfund. Någen synes kanskje det hørres ensomt ud i himmelen te Larsan og di når det bare e 40 rettruande som sleppe inn. Di konne fått det mye kjekkere hvis di i tillegg tog med seg 250 pera og 450 lomelendinga, men så spørs det kossen Vår Herre hadde sitt på sagen. Han he tross alt 2 milliarder andre kristne som ska innlosjerast i himmelen.